• Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Република Србија Високи савет судства

Саопштење за јавност Високог савета судства од 04.10.2021. године

04
Окт
2021

Високи савет судства  још једном јавно осуђује континуирану кампању непримереног утицаја на правосуђе започету након допуне правног става Врховног касационог суда о  наплати трошкова обраде банкарских кредита.

Периодични улични протести организовани од стране неформалних група у оквиру адвокатуре,  праћени вулгарним транспарентима и скандирањем, обиласци судских зграда и коришћење истих као бине за јавне наступе, пример су злоупотребе слободе говора и јавног окупљања и  покушаја нелегитимног утицаја на судске поступке, за чије су исходе непосредно заинтересовани.

Судије Грађанског одељења Врховног касационог суда, изложене су јавном омаловажавању због израженог мишљења у обављању судијске функције,  чиме се наставља покушај подривања ауторитета и независности судства као једне од грана власти.

На правосуђу је задатак да пред оваквим непримереним притисцима буде једнако постојано као и пред политичким, медијским и сваким другим са којима може да се у свом раду суочи, па у том контексту позивамо  адвокатске коморе да реагују.