• Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 64%

Република Србија Високи савет судства

Саопштење за јавност Високог савета судства - недозвољени утицај на судију

03
Феб
2022

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

 

Високи савет судства обавештава јавност да је на седници одржаној дана 14.10.2021. године одлуком бр. 021-05-00049/2021-01 утврдио да је од стране портала „ Директно РС“ извршен недозвољен утицај на рад судије Иване Димовски која поступа у предмету Првог основног суда у Београду П2 бр. 2599/16.

Судија надлежан да поступа у случајевима недозвољеног утицаја на рад судија на основу члана 27а Пословника о раду Високог савета судства је по службеној дужности покренуо поступак за утврђивање недозвољеног утицаја на рад судије Иване Димовски која поступа у предмету Првог основног суда у Београду П2 бр. 2599/16.

По спроведеном поступку за утврђивање недозољеног утицаја,  након извршеног увида у објављене новинске текстове интернет портала „ Директно РС“, поверљивог разговора са судијом Иваном Димовски, и изјашњења пуномоћника директора и одговорног уредника привредног друштва „Direktno digital news-а“ адвоката Марице Д. Марић Крстић утврђено је, да је судија Ивана Димовски поступала у предмету Првог основног суда у Београду П2 бр. 2599/16, у поступку који се водио ради измене одлуке о поверавању малолетног детета. У току поступка, након што је утврђено мишљење детета у просторијама суда, на интернет порталу „ Директно РС“ дана 02.06.2021. године објављен је текст у коме се, између осталог, наводи: „ млада судија Првог основног суда у Београду изазвала скандал тако што је уз употребу судске страже малолетном детету нашег познатог научника и професора изнудила исказ у холу суда пред десетинама грађана“. На истом порталу је дана 08.06.2021. године објављен и текст у коме стоји: „ новоизабрана судија Ивана Димовски нуди своје приватне услуге као хостеса на LinkedIn мрежи, објављује препоруке клијената, представљајући се као судија!“.

Одредбом члана 1 и 22 Закона о судијама („Службени гласник РС“ бр. 116/08...76/2021) прописано је да је судија између осталог слободан у заступању схватања, утврђивању чињеница и примени права у свему о чему одлучује и да није дужан да икоме, па ни другим судцјама, председнику суда и јавности објашњава своја правна схватања и утврђено чињењично стање, изузев образложења одлуке или кад то закон посебно налаже.

Непримерени утицај је правни стандард и цени се према околностима сваког случаја и дефинише се као свака радња која има за циљ да утиче на одлуку суда без обзира на исход доказног поступка и резултат целокупног поступка.

Изношењем следећих тврдњи у новинским текстовима: „млада судија Првог основног суда у Београду изазвала скандал тако што је уз употребу судске страже малолетном детету нашег познатог научника и професора изнудила исказ у холу суда пред десетинама грађана, и  судија Ивана Димовски нуди своје приватне услуге као хостеса на LinkedIn мрежи“, портал „ Директно РС“ извршио је недозвољен утицај на судију Ивану Димовски са намером да одлуку о поверавању малолетног детета у предмету Првог основног суда у Београду П2 бр. 2599/16 донесе под притиском јавности, а не на основу слободног судијског уверења.