• Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Округли сто „Начин, мерила и поступак вредновања рада судија“

20
Нов
2013

Високи савет судства је, 18. новембра 2013. године у хотелу Београд Арт у Београду, организовао округли сто на тему предлога Правилника о критеријумима, мерилима и поступку за вредновање рада судија и председника судова.
 
Округли сто је отворио председник Врховног касационог суда и Високог савета судства Драгомир Милојевић, који је подсетио да је Високи савет судства израдио предлог Правилника о критеријумима, мерилима и поступку за вредновање рада судија и председника судова и да су сви судови у Републици Србији, као и удружење Друштво судија Србије и експерти ОЕБС-а и Европске комисије доставили коментаре и предлоге на тај текст.
 
Председник Милојевић је присутне упознао са чињеницом да је Високи савет судства образовао нову радну групу са мандатом да изради коначни текст Нацрта правилника за вредновање рада судија и председника судова и достави га Високом савету судства.
 
На округлом столу, председник Окружног суда у Дуизбургу (Немачка) и независни експерт Франк Рихтер, представио је експертско мишљење о нацрту Правилника о критеријумима, мерилима и поступку за вредновање рада судија и председника судова, осврнувши се на систем вредновања рада судија у Немачкој.
 
Судија Рихтер је подржао процес израде Правилника за вредновање рада судија и изнео своје коментаре на актуелни Нацрт правилника.
 
На округлом столу учествовали су чланови Високог савета судства из реда судија, чланови нове радне групе за израду Правилника за вредновање рада судија и председника судова и чланови удружења Друштва судија Србије.
 
Током дебате наглашена је потреба организовања јавних скупова и расправа о начину, мерилима и поступку вредновања рада судија.
 
Округли сто је организован уз подршку мисије ОЕБС у Србији.