• Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Република Србија Високи савет судства

САОПШТЕЊЕ СА СЕДНИЦЕ ВИСОКОГ САВЕТА СУДСТВА ОД 28.02.2012. ГОДИНЕ

28
Феб
2012

На редовној седници сталног састава ВСС-а, која је одржана 28.02.2012. године, на дневном реду било је и упознавање чланова са дописом Друштва судија Србије од 20.02.2012. године у вези измењеног приказивања квалитета рада судија у извештајима о раду судова.
 
Поводом наведеног Мирјана Ивић је упознала чланове ВСС-а са дописом Друштва судија Србије, у коме је истакнуто да је Министарство правде преузело надлежност ВСС-а, који је по Закону о судијама једини надлежан да доноси мерила о вредновању рада судија и да измени извештаје у том смислу.
 
Даље је навела, да је Министарство правде преко Комисије за даље унапређење пословне апликације коју је решењем од 04.11.2011. године образовало Министарство правде, променило извештаје у којима се приказује квалитет рада судија и дало налог „Меги“ да обавести судове да су извештаји о квалитету рада судија измењени, и да ће се у будуће квалитет рачунати на све решене предмете, без обзира да ли је предмет мериторно решен или не.
 
Задатак Комисије за даље унапређење пословне апликације, је да ради на стандардизацији начина прикупљања и обраде података у пословима апликација у судовима. Из чега произилази да Комисија није могла да мења извештаје судова у којима се приказује квалитет рада, јер то није у њеној надлежности, већ искључиво у надлежности ВСС-а.
 
Министар правде је поводом наведеног рекла да није знала за измену извештаја, а да је за то сазнала у разговору са председником Савета Натом Месаровић. Сложила се са чињеницом да Министарство и Комисија нису надлежни да мењају извештаје - критеријуме квалитета рада судија, због чега је преузела одговорност за пропусте у раду Комисије и Министарства, за које је она надлежна.
 
Такође је изјавила да је по сазнању за наведено, 24.02.2012. године, дала налог да се судови обавесте о измени начина рачунања квалитета у извештајима, односно, да се квалитет поново рачуна само на мериторне одлуке којима се окончава поступак.