• Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Република Србија Високи савет судства

Саопштење поводом изјава политичара у изборној кампањи за предстојеће парламентарне и председничке изборе у Републици Србији

26
Апр
2012

Судска власт је независна и самостална, стога изјаве појединих политичара исказане у изборној кампањи представљају покушај утицаја на рад и урушавање независности правосудних органа.
 
Обавеза свих органа и грађана је да се поштује презумпција невиности да нико није крив док се не докаже супротно.
Судске одлуке се могу преиспитивати искључиво од стране надлежног суда у поступку предвиђеним Уставом и законом уз поштовање гарантованих права и међународних стандарда.
 
Високи савет судства је гарант независности и самосталности судова и судија.
 
Пред Високим саветом судства се спроводи Поступак приспитивања одлука о престанку судијске дужности. Одлука Савета није коначна и неизабране судије имају право на жалбу Уставном суду и заштиту својих права као и остали грађани Републике Србије могу остварити и пред Међународним судом за људска права у Стразбуру.
 
Забрањено је коришћење јавног положаја, средстава јавног обавештавања и било које јавно иступање којим се непримерено утиче на ток и исход судског поступка. Забрањен је и сваки други утицај на суд и притисак на учеснике у поступку. (Члан 6 Закона о уређењу судова).