• Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Република Србија Високи савет судства

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ - НЕДОЗВОЉЕНИ УТИЦАЈ НА СУДИЈУ

01
Дец
2021

 

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Високи савет судства обавештава јавност да је Одлуком број 119-05-889/2021-01 од 15.09.2021. године утврдио да је на телевизији са националном фреквенцијом „Нарру“ у емисији „После ручка“ која је емитована дана 09.03.2021. године извршен недозвољени утицај на судију која поступа у предмету за вршење родитељског права и за заштиту од насиља у породици, Марију Колошњај, Основног суда у Сомбору П2 бр. 679/19.

У емисији је учествовала РВ, мајка туженог и бака малолетне деце странакаТВ и АВ и износила своје личне ставове о току суђења, тврдила да је судија пристрасна у корист супротне стране која некажњено врши насиље над децом, а која је иначе учесник у поступку, сведок.

Непримерени утицај је правни стандард који се цени према околностима сваког конкретног случаја и представља сваку радњу којом се утиче на доношење одлуке суда, без обзира на исход доказног поступка и тока целокупног расправљања.

Довођењем у емисију сведока и малолетне деце, док траје судски поступак, извршен је недозвољени утицај на судију која поступа у предмету.

Ово стога што је судија на основу члана 1 и 22 Закона о судијама („Службени гласник РС“ бр. 116/08...76/21) између осталог слободан у заступању схватања, утврђивању чињеница и примени права у свему о чему одлучује, и није дужан да икоме, па ни другим судијама, председнику суда и јавности објашњава своја правна схватања и утврђено чињенично стање, изузев у образложењу одлуке или када то закон посебно налаже.