• Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Република Србија Високи савет судства

САОПШТЕЊЕ ВИСОКОГ САВЕТА СУДСТВА

13
Јул
2018

Високи савет судства,   најоштрије осуђује изјаву  Верана Матића,  председника Комисије за истраживање убистава новинара, датих у средствима јавног информисања, у вези поступања судског већа у кривичном поступку убиства новинара Славка Ћурувије.

Наведена изјава угрожава самосталност и независност судова и судија  и представља директну претњу и притисак  на судско веће које поступа у наведеном  кривичном предмету посебно имајући у виду да је дата од стране председника Комисије за истраживање убистава новинара.  

Високи савт судства још једном наглашава да је судија независан у поступању и доношењу одлуке и да не може бити позван на одговорност за изражено мишљење или гласање приликом доношења одлуке.

Законска је обавеза судије да непристрасно води поступак по својој савести, у складу са властитом проценом чињеница и тумачењем права, уз обезбеђење правилног суђења и поштовања процесних права странака гарантованим Уставном, законом и међународним актима.

Уставом је прописано да се свако сматра невиним за кривично дело док се његова кривица не утврди правноснажном одлуком суда.

Високи савет судства сматра да је недопустиво да председник Комисије за истраживање убистава новинара иступа у јавност са  изјавама о поступку који није правноснажно окончан, чиме  се нарушава поверења грађана у целокупан судски систем.