• Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Република Србија Високи савет судства

Саопштење Високог савета судства

23
Феб
2012

У Високи савет судства је 22. фебруара 2012. године стигао допис Друштва судија Србије којим се Савет обавештава да је Министарство правде изменило извештаје у којима се приказује квалитет рада судија. Председница Високог савета судства Ната Месаровић је усмено контактирала председницу Друштва судија Србије Драгану Бољевић и министраку правде Снежану Маловић. Министрака правде је обавестила председницу Савета да са тим питањем није упозната.
 
Високи савет судства је у току данашњег дана послао дописе Првом и Другом основном суду у Београду са захтевом да се упуте писмена од „Меге“ на које се Друштво судија Србије позива, да би се ситуација разјаснила.
 
У Високи савет судства је стигао поднесак из чије садржине се види, да се руководилац грађанског одељења у Првом основном суду обраћа судијама и обавештава их, да их је „Мега“ обавестила да поступа по наредби Министарства правде, да је променила све извештаје судова о судијама а који се односе на начин приказивања квалитета рада судија. Председница Савета обавештена је од председнице Друштва судија Србије да су поднеске исте садржине добили и председници других првостепених судова у Србији.
 
Ово питање размотриће се и на седници Високог савета судства, која је заказана за уторак, 28. фебруар 2012. године и очекује се да министарка правде изнесе објашњење.
 
Следеће недеље је требало да се одржи општа седница Врховног касационог суда, на којој би се размотрио извештај о раду свих судова у Србији, због новонастале ситуације то се неће десити, јер се мора разјаснити да ли је било накнадних измена у извештајима о раду судова и ако јесте због чега и по чијем налогу и да ли то може имати утицаја на поступак преиспитивања рада судија које су изабране на трогодишњи мандат.