• Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Република Србија Високи савет судства

Саопштење Високог савета судства

02
Феб
2012

Председник Високог савета судства Ната Месаровић одржала је 30.01.2012. године састанак са генралним директором Директората за проширење у Европској комисији, Стефаном Санином.
 
Састанку су присуствовали и шеф одељења за Србију у Директорату за проширење, Мирјам Феран, шеф мисије Европске комисије у Београду, амбасадор Венсан Дежер, шеф политичког дела, Томас Њоки, министар правде, Снежана Маловић, директорка Канцеларије за придруживање ЕУ, Милица Делевић, државни секретар Министарства правде, Слободан Хомен, председник Одбора Народне скупштине за правосуђе, Бошко Ристић, тужилац за организовани криминал, Миљко Радисављевић, као и два члана Високог савета судства.
 
Темe састанка билe су актуелна питања у постуку преиспитивања одлука неизабраних судија, питање састава Високог савета судства и потребне већине за одлучивање (кворума) и транспарентност у раду Високог савета судства.
 
У разговорима, који су били конструктивни, представници Европске комисије информисани су да је Високи савет судства спровео поступак и упутио предлог Народној скупштини за избор члана Савета из реда судија апелационих судова, као и са чињеницом да не постоје законске могућности да се разреши члан Високог савета судства, судија Благоје Јакшић, који се налази у притвору. Што се тиче професора правног факултета Предрага Димитријевића као члана Савета, представници су упознати да је то питање у надлежности Народне скупштине.
 
Директор Стефано Санино рекао је да Европска комисија веома цени начин на који се Влада Републике Србије и Високи савет судства суочавају са реформом судства и да је у реформама учињено доста, како би се исупунили услови за добијање статуса кандидата у Европској унији.
 
На састанку је договорено да се будућа отворена питања у вези са радом Високог савета судства решавају кроз дијалог и конструктивне разговоре.