• Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Република Србија Високи савет судства

САОПШТЕЊЕ ВИСОКОГ САВЕТА СУДСТВА

18
Јан
2012

Председник Високог савета судства Ната Месаровић и члан Савета Бошко Ристић одржали су 17. јануара 2012. године састанак са Делегацијом Европске уније у Србији. Састанку су присуствовали амбасадор Венсан Дежер и политички саветник Томас Њоки.
 
У конструктивном дијалогу расправљано је о свим спорним питањима. Разговарало се о ситуацији у којој се Високи савет судства нашао после хапшења судије Благоја Јакшића и оставке судије Милимира Лукића и o чињеници да је Савет брзо реаговао заказавши изборе за кандидата за изборног члана ВСС-а из реда судија апелационих судова за 19. јануар 2012. године. Делегација ЕУ у Србији је упозната са чињеницом да не постоје законске могућности да се распишу избори на место судије Благоја Јакшића с обзиром на то да нису испуњени услови за његово разрешење са места члана Савета и судије.
 
Тема разговора била је и положај члана Савета проф. др Предрага Димитријевића. Председник ВСС-а Ната Месаровић је изнела став Савета да одлука о проф. др Димитријевићу није у надлежности Савета већ Агенције за борбу против корупције и Народне скупштине. Високи савет судства није могао да утиче на поступање ни на једног од тих органа. Проф. др Димитријевић је упознао Савет са Решењем агенције за борбу против корупције, након чега се председник Савета два пута писмено обратио Скупштини Србије са захтевом да се Скупштина изјасни. Проф. др Димитријевић је био и остао члан Савета одлуком Народне скупштине од 29. децембра 2011. године, уз напомену, да није био у сукобу интереса. Проф. др Димитријевић није испоштовао процедуру Агенције за борбу против корупције да тражи сагласност за истовремено обављање две функције, јер је већ био на функцији декана Правног факултета у Нишу и било је потребно одобрење Агенције да обавља функцију и у Савету.
 
Делегација ЕУ у Србији је обавештена и са поступањима на рочиштима о приговорима неизабраних судија као и са чињеницом да је Комисија Високог савета судства закључила рад на рочиштима. Високи савет судства је донео 336 одлука о приговорима судија којима је престала судијска дужност а до краја фебруара 2012. године, Савет ће донети одлуке о свим приговорима неизабраних судија.
 
Посматрачи Делегације ЕУ у Србији који су присуствовали рочиштима нису изнели примедбу на рад комисија Високог савета судства и поступка преиспитивања одлука првог састава Савета о престанку судијске дужности.
 
Делегацији Европске уније у Србији представљени су и статистички подаци који аргументују нетачност и произвољност информације која је више пута објављена у медијима да је судија Благоје Јакшић известилац са највише предлога за усвајање приговора неизабраних судија, што показују следећи статистички подаци: до 23. септембра 2011. године било је 224 предлога комисија Високом савету судства, од чега је 25 оних у којима је судија Јакшић био известилац. Савет је донео 158 одлука, од чега је у 13 случајева известилац био судија Јакшић, од тога је 6 приговора усвојено, 6 одбијено и 1 одбачен.