• Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Република Србија Високи савет судства

Саопштење Високог савета судства са Генералне скупштине Европске мреже судских савета

14
Мај
2012

Председник Високог савета судства Ната Месаровић учествовала је на Генералној скупштини Европске мреже судских савета која је од 9-11. маја 2012. године одржана у Даблину, Република Ирска. Једногласном одлуком свих чланица, Високи савет судства Републике Србије примљен је у Европску мрежу судских савета у својству посматрача.
 
Председник Европске мреже судских савета Мигуел Кармона Руано уручио је председнику Високог савета судства Нати Месаровић Статут Европске мреже као знак прихватања улоге Високог савета судства у тој организацији.
 
Генералној скупштини Европске мреже присуствовали су представници судских савета из 29 држава. Као гости, конференцији су присуствовали представници Европске комисије и Европског парламента, Савета Европе, Европске мреже председника Врховних судова и Европске мреже за обуку судија и тужилаца.
 
Учеснике Конференције примио је председник Републике Ирске, господин Мајкл Хигинс, као и председник Кривичних судова правде, госпођа Сузан Денхам.
 
На отварању Генералне скупштине присутнима се обратила Вивијан Рединг, потпредседница Европске комисије и комесар за правосуђе, основна права и држављанство, која је, у име Европске комисије, подржала рад Европске мреже судских савета.
 
Током конференције учесници су имали прилике да се упознају са закључцима и препорукама пројектних тимова у четири кључне области: реформа правосуђа; минимум стандарда за регрутовање, селекцију, именовање и напредовање у правосуђу; правда, друштво и медији и истицање захтева за сарадњу.
 
Имајући у виду значај унапређења сарадње између судских савета и судија у европском судском окружењу, други радни дан Генералне скупштине обележио је усвајање Даблинске декларације, која има за циљ потврђивање и афирмацију усвојених принципа и вредности.