• Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Република Србија Високи савет судства

Саопштење Високог савета судства од 27. децембра 2017.године

27
Дец
2017

Високи савет судства најоштрије осуђује изјаву Милоша Вучевића, градоначелника Новог Сада и потпредседника СНС,  дату за Танјуг,  о судијама које су донеле одлуку у поступку  против бившег министра Предрага Бубала, којом се истовремено ниподаштава рад целог правосуђа, у очима јавности креира слика о корумпираности судија и грађани позивају на линч носилаца правосудних функција.

Иако је у изјави наведено да се иста даје у својству обичног грађанина она се не може посматрати одвојено од функција  које г-дин Вучевић врши. Као  носилац јавне функције г-дин Вучевић је дужан да се уздржава од понашања којим се нарушава поверење у независност и непристрасност судова и судија.

Законска обавеза свих  државних органи и функционера је  да својим поступањем  одржавају поверење у независност и непристрастност судова и судија

Дата изјава представља директан напад на правосуђе и подрива Уставом загарантовану  поделу власти.

Високи савет судства је пре месец дана издао саопштење у коме је указао на недопустивост да политичари и државни функционери  коментаришу судске одлуке.

Још једном указујемо да  наведена изјава угрожава самосталност и независност судова и судија, а изнад свега се крши презумпција невиности, с обзиром да наведени поступак није правноснажно окончан.

Високи савет судства изражава забринутост због наведене изјаве и позива политичаре и државне функционере да се уздрже од коментарисања судских одлука.