• Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Република Србија Високи савет судства

Председник Врховног касационог суда и Високог савета судства, судија Драгомир Милојевић у званичној посети Великој Британији

02
Мар
2015

Председник Врховног касационог суда и Високог савета судства, судија Драгомир Милојевић у званичној посети Великој Британији

Председник Врховног касационог суда и Високог савета судства, Драгомир Милојевић боравио је на позив министарства правде Велике Британије од 22-27. фебруара 2015. године у званичној посети Великој Британији. Драгомир Милојевић учествовао је на Глобалном правном самиту, заједно са представницима највиших правосудних институција из више од 80 земаља, који је организован у оквиру обележевања 800 година од усвајања Велике повеље слободе (Magna Carta Libertatum). Посету су подржали Влада Уједињеног Краљевства и Британска амбасада у Београду и Мисија ОЕБС-а у Србији.                          

Драгомир Милојевић се током посете састао са председником Врховног суда Велике Британије, Лордом Нојбергером, којом приликом су два председника разменила информације о судским системима које представљају, начину рада и мерама које се предузимају у циљу унапређења владавине права и приступа правди, као два основна принципа Велике повеље слободе.

Председник Милојевић се током посете сусрео и са Врховним судијом Енглеске и Велса, Лордом Томасом, којом приликом га је упознао са нашом правном традицијом, садашњим судским системом и проблемима са којима се судови и судије суочавају у свакодневном раду. Поред тога, разговар се водио и о мерама и активностима које српско правосуђе предузима у оквиру Поглавља 23 у процесу приступања Србије ЕУ.

Последња два дана, председник Милојевић одржао је састанке у Министарству правде са руководиоцима за међународне пројекте и сарадњу, Баретом Снелгровом и Енцом Риља и Министарству спољних послова са руководиоцима за Западни Балкан и приступање ЕУ, Полом Гаскетом и Полом Лакином, којом приликом је од пружена подршка даљој заједничкој сарадњи у области правосуђа и европској будућности Србије у процесу приступања ЕУ.

Током посете, председник је обишао Royal Courts of Justice и Central Criminal Court познатији као Old Bailеy, којом приликом је присуствовао суђењу.