• Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Република Србија Високи савет судства

Округли сто у организацији Твининг пројекта „Јачање капацитета Високог савета судства и Државног већа тужилаца“

09
Мар
2016

У оквиру Твининг пројекта „Јачање капацитета Високог савета судства и Државног већа тужилаца“ 9. и 10. марта организован је Округли сто представника Високог савета судства, Државног већа тужилаца и  других заинтересованих страна како би се упоредила искуства и примери добре праксе које се примењују у правосудним системима одабраних ЕУ земаља у вези избора, вредновања рада и напредовања судија и јавних тужилаца.

Ова дводневна заједничка радионица  је окупила еминентне европске експерте који су са својим колегама из српског правосудног система поделили искуства и направили преглед најбољих примера из праксе.

Првог радног дана учесницима Округлог стола се обратио господин Antonio Monserrat, судија Вишег суда , бивши члан Високог савета судства Шпаније и члан Управног одбора Европске мреже савета правосуђа (ENCJ), који је представио истраживања, закључке и Декларације са Генералних скупштина Европске мреже савета правосуђа, као и господин Jorge Manuel Vaz Monteiro Duarte, Виши jaвни тужилaц, регионални координатор Центра за правосудне студије из Португалије, експерт при Савету европе, који је представио најбоље примере из праксе у вези избора, вредновања рада и напредовања судија и јавних тужилаца у Португалији.

За други радни дан је планиран осврт на рад Консултативног већа европских тужилаца, као и на представљање примера најбоље праксе у Шпанији, Грчкој и Ирској.

Твининг пројекта „Јачање капацитета Високог савета судства и Државног већа тужилаца“ је финансиран од стране Европске уније у оквиру ИПА 2013 фондова.