• Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Република Србија Високи савет судства

Непримерено коментарисање рада судова и судија

30
Авг
2016

Високи савет судства, као независан и самосталан орган који обезбеђује и гарантује независност и самосталност судова и судија, осуђује коментарисање рада судова од стране генералног директора Рударско Топионичарског Басена Бор, Благоја Спасковског, тако што је на састанцима и јавном скуповима, као и на Радио телевизији Бор, у емисији „Актуелно“ од 19. јула 2016. године, вршио притисак на судије Основног суда у Бору и прозивао их да поступају незаконито у својим одлукама чиме наносе штету и руше углед РТБ Бор.

Оваквим поступцима грубо се крши начело независности и самосталности судија и судова у поступању. Високи савет судства истиче да је, у складу са чланом 6. Закона о уређењу судова, забрањено коришћење јавног положаја и јавно иступање којим се утиче на ток и исход судског поступка, као и сваки други утицај на суд и притисак на учеснике у поступку, у циљу чувања ауторитета и непристрасности суда.

Високи савет судства се оглашава пoводом непримереног иступања генералног директора РТБ Бор, Благоја Спасковског, у емисији „Актуелно“ од 19. јула 2016. године.