• Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Република Србија Високи савет судства

Делегација Високог савета судства у посети Високом судском и тужилачком вијећу Босне и Херцеговине од 11-14.06.2013. године

14
Јун
2013

Делегација Високог савета судства, коју је предводио председник Савета Драгомир Милојевић, са заменицима Мирјаном Ивић и Мирољубом Томићем, боравила је од 11-14.06.2013. године у радној посети Високом судском и тужилачком вијећу Босне и Херцеговине (ВСТВ БиХ). Разговори су вођени са председником ВСТВ БиХ Милорадом Новковићем, потпредседницима Ружицом Јукић и Фадилом Амиџић, члановима Вијећа и представницима Секретаријата. Циљ ове дводневне посете била је размена искустава, упознавање са начином рада и резултатима рада ВСВТ БиХ.

Заједнички је оцењено да је, када је реч о правосуђу, ситуација у Србији и у Босни и Херцеговини иста, да су слични проблеми на чијем решавању треба радити, као и реформски кораци које треба предузимати. Председници оба Савета су сагласни да рад ових тела треба отворити према јавности у највећој мери. Председник Драгомир Милојевић посебно је подвукао да рад Високог савета судства мора да буде транспарентан како би се повратило поверење грађана у његов рад, које је у претходном периоду у великој мери било нарушено. Председник ВСС упознао је колеге из Босне и Херцеговине са стањем у правосуђу Србије, друштвеним и политичким околностима у којима се спроводи реформа правосуђа, као и са корацима који ће се предузети у наредном периоду на унапређењу рада правосудних органа. Посебно је истакао значај који има доношење нове Националне стратегије за реформу правосуђа 2013-2018, чија је сврха стварање независног, ефикасног, одговорног и професионалног правосуђа.

Током првог дана посете, председник ВСВТ БиХ упознали су чланове делегације Високог савета судства о току реформе правосудног система у Босни и Херцеговини, о начину рада ВСТВ-а БиХ, његовим надлежностима, досадашњим активностима и плановима за наредни период. Посебан акцент је стављен на процес именовања носилаца правосудних функција и рад Уреда дисциплинског тужиоца ВСТВ-а БиХ.

Током другог дана посете делегација Савета имала је прилике да се упозна са организационим аспектима стручне подршке одржавању седница ВСТВ-а БиХ, активностима које се предузимају у циљу даљег унапређења ИКТ система у правосуђу у Босни и Херцеговини, као и на који начин се спроводи сарадња ВСТВ-а БиХ са међународним донаторима на имплементацији пројеката, који имају за циљ јачање правосуђа Босне и Херцеговине.

Организацију ове посете, поред домаћина Високог судског и тужилачког вијећа БиХ, помогла је Влада Краљевине Норвешке, уз подршку Канцеларије Међународне групе за менаџмент (ИМГ) у Србији.