• Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Република Србија Високи савет судства

Никола Селаковић

Никола Селаковић
Никола Селаковић

Никола Селаковић, министар правде у Влади Републике Србије.

Рођен је 30. априла 1983. године у Ужицу. Након основних и мастер академских студија на Правном факултету Универзитета у Београду, 2010. године уписује докторске студије.

Током студија, поред изузетног академског успеха, три пута је побеђивао на такмичењу у беседништву на Правном факултету (2004, 2005. и 2007. године). Такође, био је члан тима на међународном такмичењу из области Интернационалног јавног права „Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition", а 2007. године добио је прву награду Алан Вотсон Фондације за пројекат „Душанов законик и правни транскрипти".

Оснивач је, а у периоду од 2011. до 2012. године био је и председник Српског културног кола „Деспот Стефан Лазаревић". Од 2010. године председник је Института „Oratoria" - Ценар за реторику. Такође, од 2003. године је члан, а од 2005. године секретар Клуба љубитеља античког и римског права „Forum Romanum" Правног факултета.

Од 2005. до 2009. године био је ангажован у Ректорату Универзитета у Београду, као особа одговорна за организацију свих важнијих специјалних догађаја. На Правном факултету Универзитета у Београду 2009. постаје стручни сарадник у настави на предмету „Упоредна правна традиција" и предмету „Национална историја државе и права", а 2010. изабран је за асистента на тим предметима.

Поред матерњег српског језика, влада енглеским и солидно говори француски и италијански, а познаје и основе грчког и старогрчког језика.

У политику активно улази 2008. године, када, приликом оснивања Српске напредне странке (СНС) постаје њен члан. Члан је Главног и Извршног одбора и председник је Правног савета Странке. У септембру 2012. изабран је за члана Председништва СНС.

У јулу 2012. године изабран је за министра правде и државне управе у Влади Републике Србије. Истовремено, постаје члан Високог савета судства и Државног већа тужилаца.

Сазив ВСС-а: 
Други састав Високог савета судства