• Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Република Србија Високи савет судства

САОПШТЕЊЕ САВЕТА У ВЕЗИ СА НАЦРТОМ ЗАКОНА О ПРАВОСУДНОЈ АКАДЕМИЈИ И НАЦРТОМ ЗАКОНА О ИЗМЕНАМА ЗАКОНА О СУДИЈАМА

11
Окт
2024

У вези са Нацртом закона о Правосудној академији и Нацртом закона о изменама Закона о судијама објављеним на сајту Министарства правде дана 13.9.2024. године, Високи савет судства је на седници одржаној 10.10.2024. године заузео следећи став:

Доношење новог Закона о Правосудној академији треба да има за циљ усаглашавање са Актом о промени Устава Републике Србије проглашеним 9.2.2022. године, правосудним законима који су ступили на снагу 9.2.2023. године, а примењују се од 9.5.2023. године и Акционим планом за поглавље 23 као стратешким документом Владе Републике Србије.

У погледу појединих предложених решења истичемо следеће:

  1. Високи савет судства није сагласан са концептом да тзв. претходна обука на Правосудној академији представља „једини улаз“ у судство јер је Високи савет судства независни државни орган који бира судије у складу са Уставом и законом;
  2. Високи савет судства има примедбе на предложени састав и надлежности органа Правосудне академије, начин њиховог избора и разрешења, а сматра и да је потребно унапредити одредбе које се тичу избора ментора и предавача на Правосудној академији, о чему ће доставити одговарајуће предлоге;
  3. Високи савет судства посебно наглашава да је Закон о судијама тзв.системски закон, а да је Закон о Правосудној академији тзв. закон организационе природе којим се уређује оснивање, надлежност и начин рада те установе и спровођење обуке у њој. У том смислу, Високи савет судства сматра да се решења из Закона о Правосудној академији морају усагласити са решењима из Закона о судијама када су у питању услови и поступак избора судија и противи се предложеним изменама Закона о судијама.