• Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Република Србија Високи савет судства

САОПШТЕЊЕ ВИСОКОГ САВЕТА СУДСТВА

25
Дец
2018

Високи савет судства на седници одржаној дана 18.12.2018. године, разматрао је захтеве неколико судова (Управног суда, Вишег суда у Панчеву, Основног суда у Зајечару) да се огласи поводом учесталог коментарисања судских одлука и поступака и  закључио да учесници у судским поступцима имају право да и јавно изразе незадовољство током судског поступка, као и садржином донете одлуке. Представници средстава информисања имају и дужност да грађане информишу о раду судова и одлукама за које је јавност заинтересована. Међутим, злоупотреба ових права је недопустива. Стога најоштрије осуђујемо јавне увреде и нападе на судије и чланове њихових породица, као и сваки вид притиска на њихову независност у раду.

Иако је Високи савет судства више пута позивао све учеснике у јавном животу да се уздрже од изјава којима се подрива поверење у судску власт, сведоци смо скоро свакодневних изјава, носилаца јавних функција којима се јавни положај користи за утицај на ток и исход судског поступка.

Високи савет судства подсећа да су ради чувања ауторитета и непристрасности суда сви државни органи и функционери дужни да својим понашањем одржавају поверење у независност судова и судија. Стога Високи савет судства посебно осуђује изјаве помоћника министра правде, господина Чедомира Бацковића, које су злонамерне и имају увредљив тон не само у односу на поједине судије, него у односу на правосуђе у целини.