• Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

САОПШТЕЊЕ ВИСОКОГ САВЕТА СУДСТВА

12
Јун
2018

Високи савет судства најоштрије осуђује реаговање политичких функционера Градског одбора СНС Шабац на   првостепену пресуду коју је донела Биљана Мраовић, судија Основног суда у Шапцу у предмету против градоначелника Града Шапца.

Изјаве дате на конференцији за штампу која је одржана 23.05.2018. године, представљају директан напад  на судију Биљану Мраовић, која је одлуку донела у првом степену и на судије који ће одлучивати по жалби, као и напад на целокупно правосуђе.

Посебно указујемо да кривични поступак није правноснажно окончан и да изјаве политичких функционера крше претпоставку невиности у односу на окривљеног. На овај начин се изазива страх и несигурност судија и угрожава њихова самосталност и независност, а код грађана се ствара неповерење у рад судија.

Судија је независан у поступању и доношењу одлука и не може бити позван на одговорност за изражено мишљење или гласање приликом доношења одлуке.

Високи савет судства наглашава да је законска обавеза свих државних органа и функционера да својим поступањем и понашањем одржавају поверење у независност и непристрасност судија и судова.

Непоштовање ове законске одредбе нарушава Уставом загарантовану поделу власти.

Високи савет судства је више пута издавао саопштења у којима је осудио коментарисања судских одлука од стране политичара и државних функционера и још једном указује на њихову законску обавезу да су дужни да одржавају поверење у незаивност и непристрасност судија и судова,  и самим тим  да се уздрже од коментарисања судских одлука.