• Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Република Србија Високи савет судства

САОПШТЕЊЕ ВИСОКОГ САВЕТА СУДСТВА

12
Јун
2018

Високи савет судства најоштрије осуђује реаговање политичких функционера Градског одбора СНС Шабац на   првостепену пресуду коју је донела Биљана Мраовић, судија Основног суда у Шапцу у предмету против градоначелника Града Шапца.

Изјаве дате на конференцији за штампу која је одржана 23.05.2018. године, представљају директан напад  на судију Биљану Мраовић, која је одлуку донела у првом степену и на судије који ће одлучивати по жалби, као и напад на целокупно правосуђе.

Посебно указујемо да кривични поступак није правноснажно окончан и да изјаве политичких функционера крше претпоставку невиности у односу на окривљеног. На овај начин се изазива страх и несигурност судија и угрожава њихова самосталност и независност, а код грађана се ствара неповерење у рад судија.

Судија је независан у поступању и доношењу одлука и не може бити позван на одговорност за изражено мишљење или гласање приликом доношења одлуке.

Високи савет судства наглашава да је законска обавеза свих државних органа и функционера да својим поступањем и понашањем одржавају поверење у независност и непристрасност судија и судова.

Непоштовање ове законске одредбе нарушава Уставом загарантовану поделу власти.

Високи савет судства је више пута издавао саопштења у којима је осудио коментарисања судских одлука од стране политичара и државних функционера и још једном указује на њихову законску обавезу да су дужни да одржавају поверење у незаивност и непристрасност судија и судова,  и самим тим  да се уздрже од коментарисања судских одлука.