• Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Саопштење Високог савета судства, поводом обраћања Удружења судија прекршајних судова

30
Јан
2018

САОПШТЕЊЕ ВИСОКОГ САВЕТА СУДСТВА

Високи савет судства, поводом обраћања Удружења судија прекршајних судова,  најоштрије осуђује изјаву  Саше Јанковића, лидера Покрета слободних грађана Србије, на конференцији за новинаре одржаној 15. јануара 2018. године, а поводом почетка суђења окривљеним лицима у предметима пред Прекршајним судом у Београду, а који су јавности познати као ,,протест против диктатуре“.

Наведена изјава угрожава самосталност и независност судова и судија  и представља директну претњу и притисак  на судије које поступају у наведеним предметима, посебно имајући у виду да су поступци у току.

Посебно наглашавамо да је судија независан у поступању и доношењу одлуке и да не може бити позван на одговорност за изражено мишљење или гласање приликом доношења одлуке.

Високи савет судства сматра да је недопустиво да се судство користи за постизање  политичких циљева кроз неаргументовану критику судства и позива све учеснике у политичком животу да се уздрже од изјава којима се нарушава поверење грађана у независност и непристрасност судова и судија.