• Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Република Србија Високи савет судства

Реаговање поводом текста под насловом "Испрепадани Уставни суд и осиони ВСС" објављеном у листу Печат 29.04.2011. године

05
Мај
2011

Ратко Марковић је аутор текста у коме је уз необуздану острашћеност и једнострану и селективну аналитичност сугерисано читаоцима да постоји велика и тешка одговорност ВСС-а и Нате Месаровић за актуелне догађаје и стање у правосуђу.
 
Текст који следи није, ни одговор, ни полемика са Ратком Марковићем, већ деманти изречених неистина о ВСС-у и мени лично. При томе, нећу квалификовати, ни личност, ни стручност, ни углед Ратка Марковића, иако је он то без икакве квалификације и познавања чињеница учинио у односу на мене. Исто тако, не желим да умањим ни значај, ни озбиљност свих актуелних проблема, али не могу да дозволим изношење неистина и заташкавање суштине.
 
ВСС у претходном саставу не сноси одговорност ни за један проблем за који га оптужујете и то би било неспорно и очигледно да сте у своју анализу укључили Уставни закон за спровођење Устава Србије и релевантне законе чију примену критикујете. ВСС само је доследно спроводио све наведене прописе и не постоји апсолутно ниједан доказ о његовом поступању или акту који је супротан неком од тада важећих прописа. Није надлежност ВСС-а, а још мање Нате Месаровић да оцењује Уставни закон и друге законе или да одбије њихову примену у случају да се са њима не слаже. Када су наведени закони доношени ВСС који се критикује није постојао, а његови потоњи чланови персонално нису учествовали или могли утицати на њихову садржину.
 
ВСС и Ната Месаровић нису одговорни што Венецијанска комисија и ЕУ још од фазе нацрта Устава Србије се противе садржини Уставног закона и наведених других закона и цео проблем је у томе и само у томе. Зна то Ратко Марковић, као што зна и у чему је разлика између уставне жалбе и жалбе уставном суду, као и у чему је разлика између општег избора и реизбора судија. Зна, а прећуткује и кривицу сваљује на оне који су поштовали важеће прописе, а на које наведене европске институције имају суштинске примедбе. Због тога је децембра месеца измењена та група закона, а не због "делинквент у поврату" како ВСС неутемељено и неодмерено назива Ратко Марковић. Дакле, Ратко Марковић иако су му све ове чињенице познате и доступне исмева (Уставни суд) и вређа и осуђује (ВСС и Нату Месаровић) погрешне субјекте.
 
Очекивало се да разумевање за општи избор има човек који је написао Устав на основу кога је спроведен општи избор судија, само што тада неизабраним судијама није дао право на појединачну одлуку са индивидуализованим разлозима, није им дао никакво правно средство ради заштите својих права а нису имали ни могућност да се обрате Венецијанској комисији.
 
Текст који је написао Ратко Марковић неће допринети решавању проблема у вези избора судија, а његов писац због свесног прећуткивања чињеница које наводе на криво закључивање нема право да поставља питање моје људске и професионалне части, већ да га постави самом себи.
 
 
Ната Месаровић
председник Високог савета судства