• Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Republika Srbija Visoki savet sudstva

Stručna rasprava Vrednovanje rada sudija u Srbiji i regionu

25
Nov
2016

Juče je, u biblioteci Visokog saveta sudstva u Beogradu, održana stručna rasprava Vrednovanje rada sudija u Srbiji i regionu, u organizaciji Fondacije Centar za javno pravo i Visokog saveta sudstva Republike Srbije.

Skup je otvoren uvodnim rečima godpodina Edina Šarčevića, predsednika Fondacije Centar za javno pravo, i predsednika Visokog saveta sudstva i Vrhovnog kasacionog suda Republike Srbije, sudije Dragomira Milojevića, koji su istakli važnost pitanja vrednovanja rada sudija za nosioce pravosudnih funkcija u Republici Srbiji i regionu.

O ostvarenim rezultatima svakog sudije, kroz uspostavljeni sistem vrednovanja u Republici Srbiji, govorio je sudija Miroljub Tomić, član Visokog savetva sudstva Republike Srbije i zamenik predsednika Visokog savetva sudstva Republike Srbije.

Sudija Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, gospođa Božidarka Dodik, ukazala je na primere dobre prakse sistema vrednovanja u Republici Sloveniji i Kraljevni Norveškoj i predstavila aktuelne probleme vrednovanja rada sudija u pravosudnom sistemu Federacije Bosne i Hercegovine.

Iskustva iz prakse u Republici Hrvatskoj, u svom izlaganju predstavio je gospodin Damir Kontrec, sudija Vrhovnog suda Republike Hrvatske i član Državnog sudbenog vijeća Republike Hrvatske.

Stručnoj raspravi je prisustvovalo preko 25 predstavnika pravosuđa, koji su izneli svoja zapažanja i preporuke koje se odnose na vrednovanje, tj. ocenjivanje rada sudija.

Kroz uvid u regionalnu praksu, uzajamnu razmenu iskustava, kao i identifikovanje normativnih i faktičkih slabosti u sistemima vrednovanja rada sudija u zemljama regiona, ovaj skup je doprineo unapređenju regionalne saradnje pravosudnih institucija Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.