• Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Република Србија Високи савет судства

проф. др Јелена Вучковић

проф. др Јелена Вучковић

Члан ВСС из реда истакнутих правника

Дипломирала на Правном факултету у Нишу са просечном оценом 9,23. Током 2002. и 2003. године била је стипендисткиња немачке фондације Konrad Adenauer Stiftung.

Године 2004., Јелена Вучковић уписује последипломске студије на правнотеоријском смеру Правног факултета у Нишу, на коме са одликом полаже усмени магистарски испит. Токо.м 2005. године ради као legal assistent ( при Међународном суду за ратне злочине за подручје бивше југославије у Хагу.

Од 2006. године Јелена Вучковић ангажована је као сарадница у настави на Филозофском факултету у Нишу, Департман за журналистику, на предмету Основи права са медијским правом. Исте године на Правном факултету Универзитета Унион уписује специјалистичке студије из области медијског права, под менторством проф. др Владимира Водинелића. Магистарску тезу под називом Уставна и управна заштита људских права и слобода одбранила је са одликом 2008. године. Исте године на Правном факултету Универзитета у Београду уписује докторске студије, а докторску дисертацију Положај јавних агенција у систему поделе власти, под менторством проф. др Стевана Лилића, брани са одликом 23. 12. 2013. године.

На Правном факултету Универзитета у Крагујевцу ради од 2009. године, најпре као асистенткиња на предметима Уставно право, Право локалне самоуправе и Политички систем, а од 2014. године и као доценткиња за ужу јавноправну и теоријскоправну научну област. У звање ванредне професорке изабрана је 2019. године на ужој уставноправној научној области.

Учествовала је на бројним међународним научним конференцијама у земљи и иностранству, као и на јавним расправама о доношењу амандмана на Устав Републике Србије и закона из области медија. Чланица је Удружења правника Србије. Нарочити допринос дала је развитку једне нове, младе правне научне дисциплине, медијског права.

Ауторка је преко стотину научних радова из области Уставног права, Локалне самоуправе и Медијског права, као и монографије Медијско право и Систем локалне самоуправе (коауторка). Године 2022. Универзитет у Крагујевцу доделио јој је награду за најбољу научницу на Правном факултету у Крагујевцу за 2021. годину.

Јелена Вучковић обавља функцију шефице Катедре за јавно право и председнице Савета Правног факултета Универзитета у Крагујевцу. Течно говори енглески језик и служи се француским језиком.-Удата је и мајка једне кћерке.

Сазив ВСС-а: 
Четврти састав Високог савета судства