• Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Република Србија Високи савет судства

Саопштење поводом текста објављеног у дневном листу "Информер" 17. септембра 2012. године

17
Сеп
2012

Председник Високог савета судства Ната Месаровић учествује на заједничком састанку Европске мреже судских савета, који се одржава у Бриселу од 17-19. септембра 2012. године. Високи савет судства је ове године на Пленарној седници Европске мреже у Даблину добио статус посматрача, на којој је излагање имала председник ВСС, Ната Месаровић. Теме састанка су одређене на пленарној седници у Даблину, а председник ВСС посебно учествује у раду радне групе за одредђивање стандарда за вредновање рада судија.
 
Ради објективног информисања јавности, истичемо да је председник ВСС заказао седницу Високог савета судства за уторак, 18.09.2012. године, са почетком у 9.00 часова и утврдио дневни ред - Извршавање одлуке Уставног суда о враћању неизабраних судија на судијску дужност. Дневни ред објављен је на интернет страници Високог савета судства, чланови Савета су уредно обавештени о одржавању седнице. Седницом ће руководити заменик председника ВСС-а, што је предвиђено Законом о ВСС и Пословником о раду ВСС.
 
Председник ВСС Ната Месаровић не жели да коментарише остале објављене информације зато што је аутор информација остао непознат као „извор из министарства правде“.
 
Председник ВСС Ната Месаровић никада неће бити неименовани извор информација. Информације које ће објављивати и саопштавати потписаће својим именом и презименом, а иза саопштених и објављених тврдњи ће стајати.
 
Плата председника Врховног касационог суда је објављена на интернет страници ВСС-а и износи 270.000,00 динара, а накнада коју остварује као председник Високог савета судства утврђена је одлуком Административног одбора Народне скупштине у износу 45.531,00 динара.
Изборни чланови Савета из реда професора правног факултета и адвоката такође по одлуци Административног одбора Народне скупштине остварују накнаду у висини зараде изборних чланова Савета из реда судија у износу од 189.284,46 динара.
 
Председник Високог савета судства ће због нетачно објављених информација у листу "Информер" и позива на линч због измишљених плата заштити своја права у законом прописаном поступку.