• Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Република Србија Високи савет судства

Саопштење Високог савета судства поводом непримереног коментарисања рада судова

19
Апр
2017

Високи савет судства, као независан и самосталан орган који, по Уставу и закону обезбеђује и гарантује независност и самосталност судова и судија, оштро осуђује извештавање ТВ Панчевa поводом серије текстова и репортажа објављених на wеб страници ТВ Панчевa а емитованих у информативном програму истоимене телевизије:

’’Политичка пресуда Станке Симоновић’’ од 11.04.2017. године, ’’Да ли је председница Вишег суда искористила положај у приватне сврхе?’’ од дана 12.03.2017. године, и  ’’Вештине напредовања председнице Вишег Суда у Панчеву’’  од 13.04.2017. године.

Непримерено, непрофесионално, неетичко, а пре свега, противзаконито извештавање ТВ Панчевa, засновано на недозвољеном коментарисању судских поступака и одлука, изношењу неоснованих оптужби и гласина, објављивању личних и породичних прилика и неовлашћеном објављивању фотографија  чланова породице судије Станке Симоновић, извршен је противуставни напад на самосталност и независност судства, као и застрашивањe носилаца судске власти.

Високи савет судства позива ТВ Панчево да обустави „хајку“ на председницу Вишег суда у Панчеву.

Грубим нарушавањем самосталности и независности судија као највиших уставних гаранција директно је нападнут уставни поредак Републике Србије и извршено ометање правде као кривично дело прописано Кривичним закоником Републике Србије.

Високи савет судства позива све медије, професионална удружења и остале чиниоце да се уздрже од оваквог поступања у циљу очувања угледа суда и судија.