• Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Република Србија Високи савет судства

Саопштење Високог савет судства поводом иступа појединих народних посланика на седници Народне скупштине Републике Србије од 20. маја 2019. године

04
Јун
2019

Поводом иступа појединих народних посланика на седници Народне скупштине Републике Србије од 20. и 24. маја 2019. године у току расправе о Закону о изменама и допунама Кривичног законика, Високи савет судства на седници одржаној 04. јуна 2019. године даје следеће саопштење:

Високи савет судства осуђује иступе појединих народних посланика који су праћени личним увредама и дисквалификацијама стручности и професионалног рада појединих судија, а тиме се доводи у питање интегритет свих судија.

Високи савет судства, по ко зна који пут, упозорава да неаргументовано оспоравање носилаца правосудних функција и судства у целини и непримерени напади на  судије поводом донетих судских одлука, од стране појединих званичника, у конкретном случају представника законодавне власти, подривају поверење грађана у судску власт, јер се на тај начин нарушава принцип поделе власти који је прокламован Уставом.

Високи савет судства подсећа све носиоце јавних функција да су дужни да сагласно одредбама Закона о судијама и Закона о уређењу судова, својим понашањем и поступцима, не само да одржавају, већ и да раде на јачању и афирмисању поверења у непристрасност судија и судова и да су дужни да се придржавају Кодекса понашања за државне функционере.