• Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Република Србија Високи савет судства

Конференција поводом почетка израде „Функционалне анализе правосуђа у Србији“

16
Дец
2013

Високи савет судства организовао је конференцију поводом обележавања почетка израде „Функционалне анализе правосуђа у Србији“, у понедељак 16. децембра 2013. године у библиотеци Високог савета судства.

Високи савет судства, Врховни касациони суд, Државно веће тужилаца и Министарство правде и државне управе у сарадњи са Мултидонаторским фондом за подршку реформе правосуђа у Србији који администрира Светска банка, почињу са радом на изради „Функционалне анализе правосуђа у Србији“.

Председник Врховног касационог суда и Високог савета судства Драгомир Милојевић, оценио је да ће поменута анализа допринети реалном сагледавању постојећег стања у правосуђу Србије, и истовремено бити основа за израду смерница чијом ће се реализацијом грађанима обезбедити једнак и брз приступ правди. „Циљ нам је стварање независног, одговорног, стручног и ефикасног правосуђа“, рекао је Милојевић и подсетио да је улога правосуђа у процесу преговора са Европском унијом веома значајна, јер се поглављем 23 - Правосуђе и основна права, отвара и затвара процес преговора за чланство у Европску унију.

Уводним речима присутима су се обратити Драгомир Милојевић, председник Врховног касационог суда и Високог савета судства, Никола Селаковић, министар правде и државне управе, Тамара Мировић, заменик Републичкког јавног тужиоца, Oskar Benedikt, заменик шефа Делегације Европске уније у Србији и Antonius Verheijen, шеф Канцеларије Светске банке у Србији.

На конференцији су представљене активности предвиђене за израду анализе.